Asa am sa incep acest articol, dupa o perioada de mai multi ani, in care privesc neputincios la dezinteresul total al autoritatilor noastre privitor la sprijinul pe care ar trebui sa-l acorde micilor nostri si adevaratilor ambasadori care ne reprezinta cu mandrie peste hotare.
Este vorba de tanarul matematician LAURENTIU PLOSCARU din Calimanesti (Seaca).
Un nou concurs….un nou premiu. De această dată este vorba de International Geometrical Olympiad, de la Dubna, Moscova.
Tânărul matematician calimanestean Laurențiu Ploscaru a reușit încă o dată să impresioneze juriul cu soluțiile date la problemele propuse, de această dată la geometrie, clasându-se pe locul al II-lea.
Olimpiada internațională de Geometrie s-a desfășurat în 2 runde. În runda de calificare, participanții au avut de rezolvat 24 de probleme de geometrie, fiecare a câte 7 puncte. Datorită corectitudinii soluțiilor trimise, redactate în limba engleză, Laurențiu a fost selectat să participe în runda finală, obținând cel mai mare punctaj din concurs (143 din 168).
Runda finală s-a desfășurat în Moscova în perioada 30 iulie – 2 august și a reunit elevi din Rusia, Belarus, Ucraina, Kazakstan, Moldova și România, Laurențiu Ploscaru fiind singurul reprezentant al țării noastre. Din cele 8 probleme propuse pe parcursul celor 2 zile de concurs și prezentate ulterior de participanți, Laurențiu a reușit să rezolve 7, soluțiile acestuia fiind apreciate de către membrii juriului, care le-au și prezentat în ședința de discutare a problemelor.
Laurențiu Ploscaru se poate mândri cu un palmares de peste 158 diplome în 9 domenii diferite: matematică, limba şi literatura română, chimie, fizică, biologie, geografie, istorie, ecologie şi karate. În ceea ce privește matematica, acesta a obținut peste 113 premii la concursurile interjudeţene, naţionale şi internaţionale.
Pentru el matematica însemnă imaginaţie, creaţie dar şi muncă asiduă. În ultimii ani a câştigat zeci de concursuri naţionale şi internaţionale.
Profil
NĂSCUT: 7 ianuarie 1998, la Râmnicu Vâlcea
STUDII: Elev în clasa a VIII-a la Şcoala Generală Take Ionescu, din Râmnicu Vâlcea
Ce-i place
În puţinul timp liber pe care îl are la dispoziţie se relaxează mergând la sala de sport ca să urmărească echipa de handbal a Oltchimului sau se uită la televizor la filme de acţiune. Se „deconectează” citind literatură beletristică.
Nu-i place
Se supără foarte tare când vede în jurul lui nedreptatea. Îl supără când colegii lui fac pe seama lui glume nesăbuite. Nu agreează zgomotul, larma din jur, preferând meditaţia profundă în locul clevetelilor fără rost.
Laurenţiu provine dintr-o familie de oameni oneşti si deosebiti, din Călimăneşti. Tatăl este pensionar, iar mama lucrează la Fisc, el fiind singurul copil al familiei. „În clasele I-IV pe care le-am absolvit la Şcoala Şerban Vodă Cantacuzino din Călimăneşti, învăţătorul mă ducea la concursurile de matematică. Aşa a devenit matematica un hobby, iar eu «abonatul» fazelor interjudeţene ale olimpiadelor”, povesteşte Laurenţiu. La Concursul Internaţional Arhimede, din 2009, elevul călimăneştean a obţinut prima medalie de bronz într-o confruntare cu micii matematicieni din Serbia, Spania, Republica Moldova şi România. După absolvirea şi a clasei a VI-a, la aceeaşi unitate şcolară din oraşul staţiune, s-a mutat la o şcoală din Râmnicu Vâlcea unde se face matematică… ca la carte.„Domnul profesor Ştefan Smărăndoiu este un dascăl de excepţie alături de care este o plăcere să studiezi aprofundat acest obiect”, se destăinuie.
Salbă cu diplome şi medalii
Anul 2010 a fost unul cu multe medalii şi diplome obţinute la diverse confruntări din domeniul matematicii. Din lunga înşiruire a rezultatelor obţinute, amintim: Premiul doi la Concursul Interjudeţean Nicolae Coculescu, ţinut la Slatina, locul I la Concursul Naţional Şcolar desfăşurat la Şcoala Take Ionescu, calificarea la Olimpiada Naţională de Matematică, medalie de aur la Concursul Internaţional de Matematică – IMAC Bucureşti, iar lista poate continua. Anul acesta, Laurenţiu a continuat să escaladeze seria suceselor la concursuri şi olimpiade. Aurul la „Lumina Math”, concurs naţional de matematică, la care au fost testaţi peste 50.000 de elevi din ţară, premiul doi la Concursul Interjudeţean Nicolae Coculescu, locul I la Concursul Naţional Nicolae Păun, iar la un alt concurs organizat la şcoala unde învaţă a luat maximum de puncte, 28 din 28. Laurenţiu s-a calificat şi la faza Naţională a Olimpiadei de Matematică de la Oradea unde a luat argintul intrând, la baraj, în lotul lărgit format din 18 elevi care se pregătesc pentru Balcaniadă.
Un matematician… chimist
Dincolo de pasiunea pentru ştiinţele exacte, Laurenţiu s-a calificat anul acesta şi la Olimpiada Naţională de Chimie. „Am vrut să mă verific dacă fac faţă şi altor provocări, aşa că voi participa şi la faza naţională care se va ţine la Târgu Jiu”, ne-a spus. Pentru el, orele de matematică au altă încărcătură. „Dacă este ceva nou pentru mine, profesorul mă averizează. La ora de matematică eu rezolv probleme din culegere. Matematica e ca un sac fără fund, care te face în viaţa de zi cu zi să gândeşti mult, mai logic, mai profund. Seamănă undeva cu literatura, îţi permite să improvizezi, să ai imaginaţie. Combinatorica este latura creativă a matematicii”, se destăinuie.
Întrebări şi răspunsuri
Ce te-ai gândit să faci în viitor?
L.P. P. Pentru că este prea multă nedreptate în ţara asta poate că nu o să rămân în România. Las totuşi viaţa să văd ce-mi oferă. Am un sentiment de tristeţe când văd că sunt foarte mulţi copii cărora nu le pasă ce se întâmplă azi sau mâine.
Cum îţi manifeşti bucuria după obţinerea unui rezultat de excepţie?
L.P. Nu pot să spun că sunt o fire foarte veselă. Mai degrabă îmi reprim starea de bucurie şi o transform într-una de bună dispoziţie. Anul acesta, la Olimpiada Naţională, dintr-o netenţia am ratat locul I pentru că la unul dintre puncte n-am trecut pe foaia de concurs rezultatul din ciornă.
Prin acest articol, dar si prin tot ceeace voi intreprinde pentru a ajuta acest copil supertalentat, atrag atentia tuturor persoanelor interesate, in special celor care reprezinta institutiile statului cat si administratiile publice locale din Calimanesti si Rm Valcea, sa nu priveasca nepasatori cum familia acestui tanar se chinuie pentru a asigura conditiile financiare pentru deplasari in strainatate la toate aceste concursuri si sa se implice in identificarea solutiilor de sprijin financiar.
Personal, in mandatul de consilier local din legsilatura trecuta, am sprijinit acest tanar, atat din indemnizatia mea de consilier, cat si prin sprijin sub forma de premiu din partea partidului pe care il conduceam. Am intervenit, deasemenea, pe langa fundatia DAN VOICULESCU, pentru obtinerea unei burse pe perioada determinata.
In prima faza, rog toti consilierii locali din Calimanesti, pe primarul si viceprimarul orasului, sa facem un mic efort, ca din indemnizatia pe care o primim, sa acordam o particica acestui copil deosebit care ne reprezinta cu mandrie. Putin cu putin se face mult si nu cred ca saraceste nimeni daca doneaza 30-50 lei de persoana pe luna. Asta ar insemna aprox 800 ron pe luna, o particica din necesarul lui Laurentiu pentru deplasarea la concursuri si dotarea cu cele necesare.
Credeti ca putem face acest efort ?