O TARA ADOPTIVA, SPANIA !

In ciuda crizei economice, tot mai multi romani reusesc sa plece in concediu care mai de care, unii in statiunile noastre, altii in locuri alese din strainatate.

Asadar, am luat si eu familia, am imbinat utilul cu placutul si am poposit in tara care ne-a adoptat pe multi dintre noi, in Spania.

De fiecare data cand ajung, in ciuda crizei economice si financiare, admir eforturile depuse de catre autoritatile spaniole de a sigura conditii optime tuturor celor care traiesc sau tranziteaza ca turisti aceasta tara. La fiecare pas se poate observa curatenia desavarsita, parcuri curate si moderne, scoli pregatite sa-si primeasca elevii, spitale moderne si civilízate, centre de asistenta pentru persoane varstnice sau cu dizabilitati, trotuare si parcari ordonate, autostrazile care strabat toata tara, bretele de circulatie care asigura accesul in orice zona a unui oras, marcaje vizibile, trenuri moderne si curate,  unitati comerciale moderne, hoteluri bine dótate si cu un ambient placut si multe altele care sunt convins ca multi dintre dumneavoastra cei care ati ajuns acolo, ati avut ocazia sa le descoperiti.

In ultimii 20 de ani, ca ne place sau nu, Spania a devenit o a doua noastra patrie. Aici, multi dintre romanii plecati, au reusit sa-si croiasca un drum in viata, unii au muncit, altii au studiat, astfel incat, si-au cumparat sau construit o casa, fie in tara sau acolo, si-au achizitionat mijloace de transport, si-au constituit o afacere, pentru asi asigura veniturile lunare necesare familiilor lor atat din tara cat si din strainatate.

Cu tóate acestea, fiecare roman se gandeste si la locul de unde a plecat, Romania. Este locul unde se vorbeste româneste, unde avem familiile si prietenii, unde am trait primele bucurii si ne-am format naravurile, unde ne simtim cel mai bine, de a carei geografie suntem mândri, dar si o tara marcata de cubismul ideologic si arhitectural al unei jumatati de secol de comunism si luata la bani marunti si tocata crunt de o ceata de parveniti în ultimii 23 ani, o tara în care totusi lumina mai puternica din vest se strecoara tot mai mult peste granite. Caci ne aflam totusi într-o Europa, leagan al civilizatiei moderne, un spatiu batrân în care locurile înca mai miros a istorie, dar vibreaza de contemporanitate, în care cultura are un destin si o viata proprie, extrem de abundenta, unde motorul economic nu mai are forta de a fi turat la capacitate máxima iar randamentul este tot mai redus. Si noi suntem aici si asistam la întreg acest spectacol. Si ce putem face ?

Unii isi continua lupta in aceasta tara. Altii se intorc acasa unde se lovesc de sistemul corupt si birocratic care le epuizeaza si economiile realizate afara. Aici sunt cautati doar in preajma alegerilor locale, parlamentare sau de alt fel. Li se cere votul in schimbul a tot felul de promisiuni care sunt uitate imediat ce s-au terminat alegerile. Pentru ca traim cu adevarat intr-o epoca a minciunii, a duplicitatii, uneori generata chiar de autoritati. Aceleasi autoritati care ne-au adus la sapa de lemn, saracindu-ne pana dincolo de pragul intelegerii, ne-au incorsetat si cu legi pe masura, tocmai ca sa nu avem alternativa de a iesi din conditia paupera in care ne gasim. Romanul sarac n-are decat sa crape in interiorul asa-numitei „democratii” romanesti, a carei aplicare este de natura salbatica, daca ne gandim numai la pretul produselor de consum care intrec de cel putin zece ori puterea pensiei, ajutorului social sau al salariului cand acesta totusi exista, deoarece o mare parte din forta activa a tarii este in cautare de lucru, agonizand pe platoul economiei falimentate, dezmembrate si, implicit, spoliate.

Dar pentru tóate acestea, unii dintre noi cei intorsi acasa, am luat taurul de coarne, ne-am implicat in viata política pentru a incerca schimbarea unei mentalitati invechite. Pentru a aduce si la noi solutiile pozitive si viabile aplicate de prietenii nostri europeni. Pentru a beneficia si noi, in comunitatea in care traim, de un dram de bunastare si conditiii umane. De a fi tratati de catre autoritati cu respect. Toate, cu speranta ca generatia urmatoare sa se bucure de o viata mai buna in tara unde sau nascut si au crescut. Dar din pacate, cu o floare sau doua, nu se face primavara !

Cu stima,

 

PS. A fost anuntata sedinta consiliului local pentru data de joi 27.09.2012. Imediat ce intru in posesia documentelor am sa va informez asupra ordinei de zi a sedintei pentru a astepta opiniile dumneavoastra.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s