
„Părinţii sau tutorele, după caz, care au copii în întreţinere şi intenţionează să plece la muncă în străinătate sunt obligaţi să notifice această intenţie serviciului public de asistenţă socială cu 40 de zile înainte de a părăsi ţara, cu nominalizarea persoanei care se ocupă de întreţinerea copilului pe perioada absenţei”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Potrivit acestuia, măsura vizează o mai mare responsabilizare a părinţilor, precum şi monitorizarea la nivelul autorităţilor locale şi centrale a situaţiei numărului de copii rămaşi în ţară în îngrijirea altor persoane.
„Persoana care va avea în grijă copilul trebuie să fie foarte bine aleasă şi să nu fie una temporară, ci una constantă în viaţa copilului”, recomandă psihologul Karen Rosner, de la Clinica Mentarex Consult din Bucureşti.
Plecarea părinţilor în străinătate este simţită de micuţi ca un semi-abandon, iar copiii reacţionează diferit. „Pot fi trişti şi duc dorul unei persoane care să le vorbească şi să le fie confident. Alţii devin agresivi, rebeli, indiferenţi, nu au preocupări precise, hobby-uri, nu sunt constanţi într-o activitate. Prin lucruri extreme caută să atragă atenţia”, enumeră psihologul manifestările care ar trebui să fie semnale de alarmă pentru cei din jur.
Este o greşeală să li se spună înainte de plecare copiilor că părinţii pleacă pentru binele lor. „Copilul va fi traumatizat şi va trăi cu vinovăţia existenţei lui şi a faptului că părinţii fac atâtea lucruri pentru el”, spune psihologul Karen Rosner. O altă greşeală e să se pună accent pe partea materială. Se poate spune: „Nu se poate să muncim aici, iar plecarea din ţară e cea mai bună variantă să avem o viaţă decentă”. Un alt sfat pentru părinţi e să se întoarcă acasă cât de des posibil.
Alte prevederi introduse de Proiectul de Lege sunt menite sa asigure o mai buna responsabilizare a parintilor in cresterea si ingrijirea copilului, cu interzicerea folosirii copilului in activitati de practicare a cersetoriei in scopul de a obtine foloase materiale, a sanctionarii cadrelor didactice in situatia aplicarii de tratamente umilitoare sau degradante, a sanctionarii serviciilor publice de asistenta sociala pentru neindeplinirea atributiilor.
Pe curand !