Pentru ca acum o saptamana, Ministerul Afacerilor Interne a pus in dezbatere publica un proiect de modificare a ordonantei privind circulatia pe drumurile publice, imi fac si eu datoria, de aceasta data in calitatea de Presedinte al Asociatiei de Prietenie Romano-Spaniola „Siempre Amigos”, sa vin cu unele amendamente la acest proiect. Dar mai intai am sa fac o scurta prezentare a prevederilor acestui proiect dupa care am sa va prezint amendamentele propuse.
Daca proiectul va fi adoptat, masinile cu numere de inmatriculare straine nu vor putea circula prin România mai mult de 30 de zile. Cei mai afectati de aceasta masura vor fi proprietarii masinilor inmatriculate in Bulgaria, care alegeau aceasta cale de inregistrare a vehiculului pentru a face economii. Tot acesti soferi erau insa aproape imposibil de identificat in cazul in care erau implicati intr-un accident minor. Dificil era si pentru pagubiti sa-si recupereze paguba folosind asigurarea obligatorie incheiata la bulgari. Regula va fi valabila nu doar pentru proprietarii care si-au inmatriculat masinile in Bulgaria, ci si pentru cele cu numar de Marea Britanie, Franta, Italia, Spania.
“Se propune ca autovehiculele si remorcile inmatriculate în alte state, detinute cu orice titlu de persoane care au sediul, domiciliul sau resedinta în România, sa poata circula pe drumurile publice pentru o perioada de maximum 30 de zile de la data dobândirii titlului”, se mentioneaza in proiectul initiat de Ministerul Afacerilor Interne. În caz contrar, Politia va putea retine talonul si numerele de înmatriculare, iar acestea vor fi restituite statului emitent, daca situatia nu se remediaza în 5 zile. Masura este denumita in legislatie suspendarea inmatricularii. Odata cu aceasta, autovehiculele a caror inmatriculare a fost suspendata nu mai pot circula pe drumurile publice. In prezent, aceste masini pot fi folosite 90 de zile pe drumurile publice din tara noastra.
Ministerul Afacerilor Interne va decide in 30 de zile de la data intrarii in vigoare a modificarilor procedura de inscriere in evidenta a autovehiculelor si remorcilor inmatriculate in alte state. Pâna acum, aceasta procedura s-a facut rudimentar, politistii oprind in trafic toate masinile cu numere straine.
Soferii care sunt la volanul unei masini inmatriculate in alt stat vor trebui sa prezinte politistului rutier si o traducere legalizata in limba româna a titlului cu care este detinut autovehiculul. Daca soferul nu prezinta traducerea legalizata, se retine certificatul de inmatriculare. Aceeasi masura se aplica si in cazul in care vehiculul cu numere straine circula pe drumurile publice mai mult de 30 de zile.
Neplata amenzii aferente va avea si ea consecinte nedorite.
“Se propune introducerea sanctiunii suspendarii exercitarii dreptului de a conduce autovehicule în cazul nerespectarii obligatiei de a achita amenda contraventionala în termenul prevazut de lege, de 90 de zile de la data comunicarii procesului verbal”. Amenzile pe care le vor incasa strainii pe teritoriul tarii noastre se vor duce integral la bugetul de stat. Procesul verbal de constatare poate fi contestat in 15 zile de la comunicare, la judecatoria in a carei raza de competenta a fost constatata fapta. Chiar daca procesul verbal este contestat, vinovatul tot trebuie sa plateasca amenda, exceptie doar daca instanta a decis altfel.
In aceste conditii, impreuna cu colegii din Spania, am constatat ca se fac abuzuri de incalcare a drepturilor omului si a liberei circulatii in spatiul european.
De aceea am considerat ca este de datoria noastra sa transmitem o scrisoare M.A.I., Guvernului si Parlamentului Romaniei pentru a propune indreptarea acestor incalcari.
Redau scrisoarea noastra:
„Asociatia subscrisa, vazand posibilitatea initierii de propuneri conform cu recomandarea M.A.I. de a face únele modificari la Ordonanta Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, ne facem si noi datoria civica de a veni cu únele precizari pentru imbunatatirea acestei activitati privind circulatia autovehicolelor pe drumurile publice.
Consideram ca este datoria noastra fata de compatriotii, asociatii si colaboratorii nostri de peste hotare, care au interese de a circula pe teritoriul Roamaniei sa adaptam legislatia interna cu legislatia tarilor membre ale U.E. care sunt mult mai flexibile in aceasta materie privitor la únele masuri ale acestei ordonante.
In vederea armonizarii legislatiei interne a Romaniei cu legislatia U.E. fiind tara membra a U.E. din 2007 si pentru a respecta constitutionalitatea legilor, ne permitem sa facem urmatoarele propuneri:
1. Modificarea articolului 82, alin (4), in sensul maririi perioadei de circulatie a autovehicolelor pe drumurile publice, mentionate in ordonanta, de la 30 de zile la minim 6 luni, asa cum regasim in únele tari ale U.E.
In situatia cand detinatorul autovehicolului sau remorcii imatriculat intr-o tara U.E. fie persoana fizica sau jurídica, unde acest detinator are rezidenta stabila, poate circula in Romania pe timp nelimitat dar numai dupa inregistrarea in baza de date a politiei rutiere Romane la care va atasa documéntele justificative (certificatul de inmatriculare, cartea tehnica, permisul de conducere, dovada rezidentei) traduse in limba romana, iar organul care inregistreaza aceasta cerere va elibera o dovada in acest sens.
2. Modificarea articolului 82, alin (4²), in sensul adaugirii literei (e) cu urmatorul continut: “autovehicolelor si remorcilor conduse pe drumurile publice de catre rude de gradul 1 si 2 (soti, sotie, frati, surori, parinti, copii) cu documente doveditoare, ale detinatorului acestora.”
3. Modificarea articolului 103, in sensul ca nu poate fi suspendat dreptul de a conduce autovehicule persoanelor care nu si-au achitat anumite amenzi, acestea putand fi recuperate sprin procedurile fiscale in vigoare dar si datorita faptului ca acest document a fost dobandit in urma unor examinari teoretice si practice, in urma platii unor taxe, tóate acestea conform cerintelor legale ale acestui stat. Suspendarea permisului de conducere se poate face numai cand se constata incalcarea flagranta a regulilor de circulatie. Dar si in acest caz, aceasta sanctiune poate fi contestata in instante care se vor pronunta in acest sens.
Fata de propunerile facute, rugam autoritatea sa ia act de acestea si sa faca demersurile necesare in vederea completarii ordonantei 195/2002.
In acelasi timp, rugam respectuos ca in baza legislatiei in domeniu, sa ne transmiteti hotararea pe care o veti lua privind aceste demersuri.”
Aici puteti descarca Ordonanta Guvernului: proiect OuG modif OuG 195 v 2013
PRESEDINTE, DEPARTAMENTUL JURIDIC,
Ing. Mircea Stanculescu Cons. Juridic Constantin Mihaila
Speram ca actiunea noastra sa aiba succes, iar conditiile ordonantei sa fie mai ingaduitoare.
Pe curand !
BRAVO,FELICITARI PENTRU ACEASTA ACTIUNE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Foarte bine ca aparati drepturile omului este ilegal ce fac acesti PORCI …suntem singurii din UE care suferim din cauza unor derbedei si corupti.Rusine M.A.I rusineeee parlamentarilor.