DEZBATERE PUBLICA PENTRU STRATEGIA DE DEZVOLTARE A ORASULUI CALIMANESTI

Buna ziua,

Miercuri 11.12.2013 orele 11,30, in sala de sedinte a Consiliului Local Calimanesti a avut loc o intalnire publica pentru a se dezbate STRATEGIA DE DEZVOLTARE  a orasului Calimanesti pentru perioada 2014-2020. STR. DE DEZV EC.

Pornind de la misiunea administraţiei locale, aşa cum a fost gândită de legiuitor şi anume aceea de a se preocupa de nevoile comunităţii şi de rezolvarea acestora, de asigurarea prosperităţii locuitorilor care i-au dat girul, pentru realizarea şi gestionarea unor servicii publice specializate, competente, echitabile şi eficiente, elaborarea unei strategii de dezvoltare este o necesitate pentru comunitate, dar şi o datorie a administraţiei locale.
Ţinând cont şi de actuala perioadă de planificare pentru fondurile Uniunii Europene şi anume 2014 – 2020, strategia de dezvoltare este necesară, orasul Calimanesti putând astfel accesa fonduri în cadrul diferitelor programe de finanţare.
In acest context, se impune elaborarea unei strategii de dezvoltare economico a orasului
Calimanesti, pentru perioada amintita, pornind de la situaţia actuală, cu participarea tuturor actorilor locali care pot contribui la obţinerea unui document strategic relevant, care să răspundă aşteptărilor cetăţenilor în ceea ce priveşte creşterea nivelului de trai, a standardului de viaţă, prin realizarea unor servicii publice de calitate, crearea de locuri de muncă, creşterea atractivităţii şi competitivităţii produselor publice din domeniile de competenţă.

Din aceste considerente, in  cadrul acestei intalniri au fost prezenti invitati din administratia publica locala, reprezentanti ai partidelor politice locale, ai O.N.G -urilor, ai serviciilor de utilitati publice precum APAVIL S.A.,  CET S.A. GAZE, etc, consilierii judeteni care provin din Calimanesti, agenti economici si altii.

In cursul dezbaterilor au fost tinute alocutiuni si interventii asupra situatiei existente dupa cum urmeaza:

1. FLORINEL CONSTANTINESCU – Primarul orasului Calimanesti

2. TARASENIE DUMITRU – Consilier Judetean

3. MOISE IULIANA – Consilier Judetean

4. CARSTEA AURELIAN – Consilier Judetean

5. SAVULESCU MINODORA – O.N.G.

6. STANCULESCU MIRCEA – Consilier Local

7. MIHAILA CONSTANTIN – Cons. Juridic

8. GHINOIU NICOLAE – Pres. Asociatie Propietari

9. BERBECE AUREL – CET S.A.

10. CIUDIN C. – APAVIL S.A.

11. MANDOC ILIE – Cons. Juridic

In cadrul acestor alocutiuni au fost ridicate probleme legate de utilitati, de preturi, de ordinea si linistea publica, de lipsa locurilor de munca, problema cainilor comunitari, transportul in comun, prioritizarea proiectelor si finantarea acestora, si multe altele, asa cum spuneam, acestea vizand doar prima faza a acestui material, adica situatia existenta, urmand ca odata cu inaintarea acestui proiect sa revenim cu propuneri punctuale.

In acest scop, organizatorii au inaintat spre completare si unele formulare de tip chestionar in care au fost prevazute principalele componente ale strategiei de dezvoltare locala. Tot in acelasi timp am primit promisiunea ca materialul prezentat spre dezbatere va fi postat pe site-ul primariei unde fiecare cetatean care are acces la mijloacele de internet, sa poata aduce propuneri, opinii sau sugestii.

In incheiere vreau sa multumesc primarului orasului Calimanesti pentru modul cum a inteles sa demareze un document de insemnatate maxima pentru orasul nostru, pentru invitatiile la aceasta dezbatere si receptarea problemelor ridicate de publicul prezent, asta demonstrand ca este deschis dialogului cu toti reprezentantii categoriilor amintite mai sus precum si cu fiecare cetatean in parte. Acest lucru demonstreaza ca Strategia de dezvoltare locală se doreşte a fi un document strategic integrat, larg acceptat de către comunitate, care să devină cadrul pentru dezvoltarea viitoare a orasului Calimanesti. Realizarea strategiei în cadrul unui dialog social larg este un instrument nou, atât pentru administraţia locală, cât şi pentru organizaţiile şi instituţiile ce vor fi implicate în realizarea ei. Identificarea domeniilor de dezvoltare profitabile şi larg acceptate de către comunitate, în timp mai scurt şi cu o gestionare mai eficientă a fondurilor, înseamnă de fapt o viaţă mai bună pentru cetăţeni. În acelaşi timp se doreste a fi o abordare integrată, clară şi coerentă de dezvoltare durabilă a acestui oras, adică vom şti ce vrem şi ce trebuie să facem acum pentru ca, atat noi, cat şi copii noştri să o ducă bine în viitor.

Vreau sa mai precizez ca mi-asi dori ca acest document sa fie sansa unei relansari economice a orasului nostru, ca masurile care vor fi cuprinse sa reflecte nevoile acute ale comunitatii noastre, toate acestea fiind componente ale principalilor piloni care stau la baza acestei dezvoltari si care sa fie respectate si continuate de catre fiecare viitor primar sau viitoare echipa a consiliului local Calimanesti, indiferent de culoarea politica.

Cu privire la acest aspect, voi reveni de fiecare data ce voi avea noutati sau materiale spre dezbatere.

Pe curand !

4 gânduri despre „DEZBATERE PUBLICA PENTRU STRATEGIA DE DEZVOLTARE A ORASULUI CALIMANESTI

  1. Strategia sa fie real pe zeci de ani, domnule Stanculescu, nu doar pe 4 ani cat tine un mandat, pentru ca in trecut asa a fost. Suntem tara cu multe inceputuri si putine realizari. La noi viitorul suna bine doar ca nu ajungem sa traim prezentul niciodata, ne mintim ca va fi mai bine…cand va fi.

    • Va dau perfect dreptate domnule Marius, mereu s-a promis mult si s-a realizat foarte putin, uneori nimic. Si eu sunt unul dintre marea masa a celor dezamagiti de ceea ce se intampla. Dar ce putem face ? Cat despre acest document, a fost planificat pt 6 ani tinand cont de sesiunea de finantare europeana. Important este sa rezulte un document constructiv cu efecte pozitive etapizate in viata de zi cu zi a cetateanului si odata adoptat sa fie respectat si continuat de oricare primar ar veni. Cu stima,

  2. Apropo de lucrari neterminate, traseul de cura” drumul genistilor”, tot in paragina e , dupa ce fusese finalizat 90%? Doar ca acum ne apucam de alte proiecte si ce a fost 90% realizat ramane sa se degradeze fara sa fie pus in valoare in vreun fel.
    Pana beneficiem de proiectele marete finantate pe milioane UE, trebuie sa beneficiem de ce avem, sa folosim la maxim si sa avem grija de ce avem la acet moment.

  3. DIn pacate astfel de documente se fac pentru a da bine la electorat.S-a tot discutat de mai bine de 20 de ani de canalizarea din Jiblea Veche dar numai pe hartie.Ma intreb ca simplu cetatean daca exista vreo speranta pentru a trece concret la fapte.S-auzim de bine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s