Buna ziua,
M-am hotarat sa scriu acest articol, pe de-o parte fiindca suntem in preajma sarbatorilor de iarna cand avem ocazia de a ne bucura de nasterea domnului si de a oferi daruri in special copiilor nostri, dar si ca o repulsie fata de atitudinea tuturor guvernelor de dupa revolutie care nu au acordat o atentie deosebita generatiilor care vin, copiilor nostri.
Nu vreau sa mai aduc in discutie aspecte legate de conditiile de invatamant si managementul slab prestat de fiecare ministru care schimba de fiecare data sistemele, motivand ca predecesorul sau a fost slab si a venit desteptul pentru a remedia totul, conditiile de sanatate oferite copiilor, de aceasta data voi trata doar ALOCATIA de stat care se acorda unui copil in Romania.
De aceea mi-am propus sa realizez o analiza asupra acestui aspect si sa facem comparatii cu alte state alaturi de care ne aflam si noi in marea familie europeana, dar in acelasi timp sa constatam cum repartizeaza statul banii din buget asupra mai multor categorii sociale.
In tarile dezvoltate din Vestul Europei, alocatiile depasesc de cele mai multe ori 100 de euro, recordul detinandu-l Luxemburgul, cu peste 800 de euro, pentru cel de-al treilea copil nascut. Suntem depasiti chiar si de vecinii nostri din Bulgaria care are o alacatie aproape dubla decat noi.
Belgia stabileste cuantumul alocatiei in functie de numarul copiilor dintr-o familie. Astfel, pentru un copil se acorda o alocatie de 83 de euro, pentru doi copii, 154 de euro, iar pentru trei sau mai multi copii, alocatia este de 230 de euro pe luna.
Germania acorda 164 de euro, pentru un copil sau doi, 170 de euro pentru trei copii si 195 de euro pentru familiile cu patru copii.
In Danemarca, valoarea alocatiei se diferentiaza in functie de varsta copilului. Astfel, pana la doi ani, copiii primesc 184 de euro, intre 3 si 6 ani, 146 euro, iar intre 7 si 17 ani primesc 115 euro.
In Spania, valoarea alocatiei este de 41 de euro, pentru copiii sub 3 ani, si de 24 de euro, pentru cei intre 4 si 18 ani.
Franta plateste o alocatie de 124 de euro, pentru doi copii, 282 de euro pentru trei copii si 441 euro pentru 4 copii.
In Irlanda, alocatia este de 166 euro pentru doi copii si 204 euro pentru trei copii si peste.
In Italia, valoarea alocatiei se calculeaza in functie de veniturile anuale ale familiei si se incadreaza intre 126 si 258 de euro. La un venit anual al familiei care depaseste 70.000 de euro, plata alocatiei se suspenda.
Olanda acorda 65 de euro copiilor pana la varsta de 5 ani, 79 de euro, intre 6 si 11 ani si 93 de euro celor peste 12 ani.
In Suedia, alocatia de stat pentru copii este de 98 de euro, iar in Marea Britanie, de 101 euro.
Si asta fara sa mai punem in calcul conditiile pe care autoritatile le-au asigurat acestor copiii, in scoli, gradinite, maternitati si spitale, inclusiv in spatiile publice, parcuri, trotuare, sali de sport moderne, etc.
Dar sa trecem la impartirea nejusta a banilor pe care statul roman o face asupra categoriilor sociale. In tabelul alaturat v-am pregatit o situatie cu repartizarea acestor bani si va las pe dumneavoastra sa considerati si sa apreciati daca este corecta, justa si echitabila aceasta repartitie. Puteti observa alocatia unui detinut care este de 2554 lei sau unii spun ca doar 2400 lei, pentru un caine maidanez 300 lei, etc. Eu ma opresc doar aici pentru ca daca asi continua ar fi posibil sa folosesc cuvinte nepotrivite ceea ce nu ar da bine, chiar acum in preajma sarbatorilor.
Nutresc speranta ca in anii urmatori, toate autoritatile, incepand de la guvern, parlament si coborand pana la autoritatile administrativ teritoriale, sa inteleaga ca nu trebuie sa fim orbi si nedrepti cu generatiile noastre de la care vom avea mari asteptari, ca nu trebuie sa continuam cu egoismul pentru a ne fi bine noua astazi realizand fel si fel de imprumuturi pe termen lung, adica pe care le vor plati copiii nostri de astazi, ca nu trebuie sa vindem toate resursele, fabrici, combinate, sisteme de energie, de transport, mase lemnoase, pana chiar si pamantul nostru stramosesc.
Dar ce pot sa mai comentez cand sistemul globalizarii pregateste inca o surpriza generatiilor care vor veni, de a implanta noilor nascuti un cip, chipurile pentru a combate infractiunile de rapire, vanzare, etc. Hai sa fim seriosi…
Cititi aici despre implant: http://saccsiv.wordpress.com/2013/12/17/articolul-zilei-17-12-2013-din-2014-in-ue-cip-obligatoriu-implantat-pentru-nou-nascuti/
Pe curand !